Detta enastående mästerverk från Konungarnas Dal och TutAnkAmons gravkammare framkallar rysningar hos mig. Det är gjort i ett enda stycke (vad jag vet, möjligtvis en överdel och en underdel) alabaster och tillverkades för cirka 3344 år sedan, d v s 1323 år f v t under 18:e dynastin. TutAnkAmons far var AmenHotep IV, d v s senare känd som AkhenAton.
Jag såg detta konstverk för många år sedan när vi var i Cairo och jag kunde bara inte gå därifrån. Som civilingenjör och tekniker ramlade hakan ner 3 dm och kunde inte fås upp igen. Det finns så många detaljer som är “omöjliga”.
Zooma bilden (håll ner Control-tangenten + scrolla mushjulet framåt) och titta noga på alla riktigt små detaljer! Hur gör man och förgyller man de mycket små detaljerna?
Man kan heller inte undgå att se att de båda gudinnorna är gravida. Vatten är lika med liv, förutsättningen för liv och återfödelse i en evig process och därför ser man ofta symboliskt vatten på många ställen i deras avbildningar. Man ser att vattnet cirkulerar i ett evigt kretslopp. Detta har de ju helt rätt i. Notera också de skyddande gamarna på nedre delen och även de skickligt och vackert gjorda kungliga och förgyllda kobrorna med kronorna för Övre och Undre KMT på toppen.
Ett enda litet misstag med verktygen och allt vore förstört, men här finns inte tillstymmelse till misstag. Det har klarat alla dessa år med några få mindre skador.
HUR gjorde man detta i det sköra och känsliga materialet kalkalabaster? Vilken teknik användes för detta? Vilka verktyg användes? VEM kunde göra ett sådant mästerverk? Hur är det ens möjligt? Hur lång tid tog det? Hur såg det ut när det var nytt? Många frågor – inga svar.
Ingen mig veterligen kan göra något sådant idag, ens med moderna maskiner och verktyg.
Begrunda detta mästerverk noga, länge och njut!

Scenen beskriver Heligt Vatten – från TutAnkAmons grav i Valley of the Kings.
Picture published with kind permisson by Mahmoud Younes, egyptologist, Egypt